Door Apple is eind vorig jaar een patent ingediend waar Apple Pay heel wat meer mogelijkheden kan krijgen. Zo zou het mogelijk worden om via iMessage geld naar anderen te versturen. Het ingediende patent werd ontdekt door Quartz.

Er gaan al langer geruchten rond dat Apple de betaaldienst naar diverse platformen wil uitbreiden. Zo blijkt uit het patent dat met een speciale knop direct geld kan over worden gemaakt via iMessage naar andere contactpersonen. De ontvanger van het geld en de gebruiker dienen wel beide in het bezit te zijn van een apparaat dat Apple Pay ondersteunt zoals de iPhone 6S of iPad Air 2. Apple is mogelijk zelfs van plan om verder te gaan dan alleen iMessage. Het patent wijst ook naar andere mogelijkheden zoals het overmaken van geld via e-mail of telefoongesprekken. Of Apple Pay daadwerkelijk op deze manier zal worden uitgebreid is niet duidelijk. Door Apple worden tal van patenten ingediend en vaak hoor je hier niets meer over. Wel lijken de mogelijkheden in dit patent haalbaar en realistisch.

Concurrenten van Apple zijn ook bezig met het bekijken van dit soort mogelijkheden. In de VS is het inmiddels al mogelijk om betalingen te doen via Facebook Messenger. Op dit moment is Apple Pay al meer dan een jaar beschikbaar in de VS. Gebruikers kunnen hun creditcard koppelen aan de Apple Watch of iPhone 6. De apparaten kunnen vervolgens worden gebruikt om mee te betalen via de NFC-chip. Door het apparaat tegen een betaalterminal te houden wordt afrekenen mogelijk zonder code in te toetsen. Apple Pay is in Nederland nog steeds niet beschikbaar. Apple moet in ons land nog afspraken maken met verschillende banken voor de dienst kan worden gebruikt.